DNA er et kæmpestort kemisk molekyle, som har indbygget information i sin struktur. Alfabetet består af 4 bogstaver.
Det ligner en vindeltrappe. Siderne i vindeltrappen består af deoxyribose (et kulhydrat) og fosfat. Trinene består af fire forskellige kernebaser adenin, cytosin, guanin og thymin, som forkortes til. A, T, C og G er bogstaverne som livets kode er skrevet med.
Midten af DNA’et er bundet sammen af svage hydrogenbindinger – det udnyttes når DNA’et skal kopieres.
A, C, G og T, de sidder over for hinanden to og to. A er altid koblet med T, idet de holdes sammen af to hydrogenbindinger, og C er altid koblet med G, idet de holdes sammen af tre hydrogenbindinger.
Videoen giver en god introduktion til DNA og gener.
Kopiering af DNA - replikation
Kopiering af DNA
Når cellen deler sig i meiosen skal DNA også kopieres. Her er baseparringsreglen smart. De svage hydrogenbindinger i midten brydes op og baserne bliver fritlagt i to enkeltstrenge. Nu kan nye nukleotider sætte sig på strengen og danne en dobbeltstreng. A overfor T og C overfor G.
Mutationer
Mutationer er fejl i DNA, hvor en base kan slettes, indsættes eller udskiftes. Det skader ofte cellen og derfor vil nogle mekanismer forsøge at rette fejlene. Her kommer baseparringsreglen igen som en fordel, for hvis baser er ødelagt på den ene streng, så kan cellen “regne ud” hvad baserne skulle være ved at se på den anden komplementære streng.