Alkohol og hjernen
Alkohol kan få dig til at føle dig forskelligt – du kan grine, græde, blive frisk, søvnig, få selvtillid eller opføre dig som et fjols. Hvordan kan det samme stof have så mange effekter? For at forstå det, skal vi kigge lidt på hvordan hjernen fungerer.
Hjernen og neuroner
Hjernen består af 100 milliarder af hjerneceller kaldet neuroner. Alle dine tanker, følelser og handlinger er resultatet af elektriske signaler som sendes fra neuron til neuron. De skal have hjælp fra kemiske budbringere kaldet neurotransmitterstoffer. De udskilles i synapserne. Der findes mange forskellige neurotransmittere, og de har hver deres opgave i hjernen.
Neurotransmitterstoffer
Lås og nøgle systemet:
Hver neurotransmitter har sin egen type receptor. Ligefrem som en endorfinreceptor kun kan aktiveres af endorfin, og en serotoninreceptor kun af serotonin. Hver neuron har forskellige receptorer på overfladen, hvilket gør, at de kan reagere forskelligt på forskellige kemiske signaler.
Så når du drikker alkohol, påvirker det disse processer i hjernen, hvilket forklarer de mange forskellige virkninger alkohol kan have på dit humør og din adfærd.
Alle stoffer, der ændrer dit humør, har en effekt på neurotransmittere i hjernen. Neurotransmittere er stoffer, der sender signaler mellem nerveceller.
Alkohol er anderledes. Det er et meget lille molekyle sammenlignet med morfin og koffein, og det ligner ikke en neurotransmitter. Så hvordan virker det?
I bund og grund påvirker alkohol mange forskellige neurotransmittere, fordi det ikke kun binder til en specifik receptor, men ændrer miljøet omkring alle dem.
Effekten er alkohol på receptorerne og neurotransmitterne er veldokumenteret for flere neurotransmittere og deres dertilhørende receptorer. Effekterne ses på listen.
Glutamat
Glutamat:
Alkohol blokerer glutamat-receptorer, så mindre calcium (Ca++) kommer ind i postsynapsen.
Dette medfører:
Æter og kloroform:
Dopamin
Forventning om alkohol hæver dopamin-niveauet:
Øget dopamin-niveauet giver
Alkohol kan derfor opleves som:
Kokain og amfetamin:
Rebound-effekten sker, når folk bruger alkohol som et sovemiddel. Personer, der tager en eller to drinks for at falde i søvn, oplever ofte, at de vågner op midt om natten og derefter har svært ved at falde i søvn igen. Dette skyldes, at alkohol forstærker GABA-systemets funktion i hjernen, som har en hæmmende effekt og fremmer afslapning, hvilket hjælper med at inducere søvn.
Mens alkoholen stadig er til stede i blodet, tilpasser sig GABA-systemet ved at reducere antallet af GABA-receptorer eller ved at modificere deres følsomhed for at modvirke overstimuleringen fra alkoholen. Når alkoholen omsider er blevet metaboliseret og fjernet fra kroppen, kan GABA-systemet dog ikke bremse hurtigt nok. Dette resulterer i en opfriskende, stimulerende effekt, som fører til, at personen vågner op efter en kortvarig søvnperiode.