Fremlægger resultaterne for klassen og bidrager med vejledning i Se video af hvordan ferskvandsindekset laves.
I skal indsamle dammuslinger fra søen, og vise hvor effektive de er til at filtrere vandet.
På KG opstiller i to akvarier og designer selv et forsøg.
Husk dammuslinger dør, hvis det bliver for varmt, så sæt akvarierne udendørs og stil dem ikke i direkte sollys.
Iltpumpe vil være en god ide.
KG har et apparat der kan måle turbiditet (grumsethed). Alternativt kan i lyse med en lommelygte igennem akvariet, og måle lyset der trænger igennem med en lysmåler.
Ide til forsøg: I stedet for alm. mudder/alger kan i klippe fine stykker af garn og tilsætte det i vandet. efter et par dage kan i åbne muslingerne og se om de har optaget det. Det er det samme som vil ske med plastikforurening i havet.
Forsøgets varighed: Af en eller anden grund stopper muslingerne med at filtrere efter nogle timer, så lav forsøget på øvelsesdagen over et par timer. Prøv jer frem.
Indsamling af dyr:
Akvarieforsøg:
Sammel bakker og ketchere og stil dem i baljen – skriv “Vandløbsdyr” på malertape og klister det på kanten
Ved søen:
I skal fange mindst 12 vandløbsdyr. Dyrene fanges med ketcher igennem grøden og nær bunden. Slammet skylles ud af prøven og resten slås ned i en fotobakke med lidt vand i. Dyrene samles sammen i små plastikbøtter.
Bemærk at ikke alle aflange grene er ”skidt” der kan være vårfluelarver indeni. Mærk bøtterne med gr. nr. vandløbs nr. og klasse.
Fordel gerne dyrene i flere glas, så de ikke æder hinanden. Dyrene bestemmes hjemme på KG eller ved søen hvis vejret er godt.
Sådan finder i ferskvandsindekset
Udregning af tallet for ferskvandsindekset. Video af hvordan du finder ferskvandsindeks
(Videoen er til et gammelt skema, men princippet er det samme)
Del 1: Kryds de dyregrupper af, som i finder på skemaet på næste side. Antallet af krydser tælles os skrives i bunden under ”gruppetal”.
Del 2: På fig. til højre, er der nogle lodrette kolonner som hedder ”Gruppetal 0-1”, ”2-5” osv. Find den rette kolonne. Nu mangler vi kun at finde ud af, hvor langt i skal gå ned i den række.
Begynd med række 1. Har I fundet slørvinger? Hvis ikke, så gå videre til række to – har i fundet døgnfluer? Lad os sige at i har fundet to forskellige døgnfluer, og gruppetallet er 9, så vil ferskvandsindekset være ”7”. Se i bunden af skemaet hvad det betyder ”Ret god”/”Ret svagt forurenet”.
Jo længere i går ned i rækkerne i skemaet, jo mere forureningstålene dyr finder I. I bunden finder I rottehaler som er larver fra stankelben, og de lever kun i meget forurenet vand uden ilt.