Dette forsøg har to formål. Det ene er at undersøge alkohols virkning på spiringsevne og vækst hos plantefrø. Det andet formål er introducere toksikologi (læren om giftstoffer) uden at behøve at bruge forsøgsdyr. Forsøg med planters spiring og udvikling er lette at bruge til test af alle slags giftstoffer, og bruges til økotoksikologisk forskning – både i laboratoriet og på marken.
Det gælder dog ikke parameteren vækst, som er forholdsvis let at måle, især i unge organismer der vokser. Det er velkendt at børn født af mødre der har drukket alkohol under graviditeten, er
mindre og lettere end andre børn. Sundhedsmyndighederne fraråder gravide at drikke alkohol, da dette kan have
alvorlige konsekvenser for fosteret, som fx problemer med metabolismen og neurologiske skader. Derfor er væksthæmning en af de vigtigste parametre at undersøge hvis man mistænker et stof for at være giftigt.
Inden for økotoksikologi er det første tegn på gift i forurenet jord netop forringet plantevækst på det pågældende område. Undersøgelser har vist at både antallet af planter (giftens indvirkning på spireevnen) og planternes højde har direkte sammenhæng med koncentrationen af giftstoffet. Det er de to parametre vi vil undersøge i dette forsøg.
En anden vigtig faktor er hvor længe giftstoffet påvirker organismen. I figur 1 vises denne sammenhæng på en simpel måde. Høje koncentrationer af et giftstof er næsten øjeblikkeligt dræbende – mens mindre koncentrationer kan være lige så farlige, de skal bare have mere tid til at virke. Det ses også på figuren at der er en vis koncentration ved hvilken alle forsøgsdyrene overlever. Denne koncentration bruges til at udregne
ADI-værdier – acceptabel daglig indtagelse – for skadelige stoffer i vores hverdag. Men selvom alle forsøgsdyrene overlever, betyder det ikke at giften ikke kan have en skadelig effekt på dyrenes
metabolisme. Sådanne effekter betegnes ’subletale’; de er meget svære at måle og dokumentere, og kan ikke undersøges i dette forsøg.
Karsefrø | Vandfast tusch | Lineal eller mm-papir |
5 bunde fra mælkekarton eller lign. | Pincetter eller tandstikker/tændstikker | Plastikkasse, foldekasse eller papkasse |
Måleglas eller pipette, til afmåling af 5 ml. Du kan også tælle dråber hvis ikke du har noget i køkkenet du kan måle med. | Toiletpapir eller køkkenrulle, af genbrugspapir uden farve og blegemiddel (evt. vat) | Snapseglas eller meget små glas. |
saks | Sort plasticsæk | Madfolie – klart plast |
vand | husholdningssprit |
|
Brug bunden af et mælkekarton eller 5 andre ens vandtætte bøtter.
Dag 1 – klargøring af karsefrøene
I eksperimentet kan man også bruge andre frø, men f.eks. bønnespirer spirer på forskellige måder, nogle varieteter udfolder deres kimblade over jorden (se venstre), mens andre har dem under jorden (til højre). Kimblade er plantefrøets “madpakke”.
Beskriv graferne og analyser dem.
– Sammenlign alkohols virkning på spiring og vækst.
– spiringsprocent og vækst. Hvilken er mest følsom overfor alkohol?
– Er der en rimelig forklaring på denne forskel?
– Sæt min 2-3 billeder af dit forsøg ind i afleveringen
Hvordan en bønnespire vokser.
Planter, som spirer under jorden
vokser med en bøjet stængel først.
Det beskytter de sarte blade mod
at blive ødelagt af jordpartiklerne.
Først når planten sanser lys
vokser bladene opad og folder
sig ud. Reaktionen styres af et
sensorisk pigment i planten kaldet
phytochrom.
Man kan teste denne reaktion med
karsefrøene – bare lad 5 dage gamle
karsespirer stå i lyset et par timer.
Så foldes bladene ud og de bliver
grønne pga. klorofylsyntesen.
Spirede frø her vist i en petriskål. Bemærk at bladene stadig er gule fordi der ikke er dannet klorofyl. Det er fordi de har vokset i mørket.