Findes i: sukker, brød, ris, pasta, kartofler osv. Ca. 50-60% af vores daglige energiindtag.
Indeholder: C, H og O
1g = 17 kJ
Oplagres i muskler og lever (ca. 1% af vores kropsvægt)
Inddeles i tre hovedgrupper:
Monosakkarider (en) = et sukkermolekyle
Fx Fruktose, glukose og galaktose.
Skal ikke fordøjelse à Optages hurtigt
Disakkarid (to)
To sukkermolekyler bundet sammen
Fx Laktose og saccharose (rør- og roesukker)
Forhøjes hurtigt à optages hurtigt
Polysakkarid (mange)
Tre el. flere sukkermolekyler sat sammen.
Fx Glykogen (dyrisk energilager), stivelse (energilager planter), Cellulose (plantefibre = kostfibre).
Skal fordøjes à mætter i længere tid.
Giver stabilt blodsukker.
OBS: Cellulose er ufordøjeligt pga. vi mangler det enzym, der kan bryde bindingerne mellem glukosemolekylerne.
Findes i: olie, smør, ost og kød
Max 30% af vores daglige energiindhold bør komme fra fedt.
Indeholder: C, H og O
1g = 38 kJ
Oplagres i fedtdepoter. 18% (drenge) til 32 % (piger) af kropsvægten.
Fedt i kosten er primært triglycerider dvs. glycerol med tre fedtsyre.
Kolesterol, fedt der indgår i cellemembran.
Tre hovedgrupper af fedtsyre:
Mættede = ingen frie dobbeltbindinger
Monoumættede = én fri dobbeltbinding
Polyumættede = flere dobbeltbindinger
Mættede fedtsyre findes primært i animalske produkter. Typiske faste ved stuetemperatur.
Umættede findes typisk i vegetabilske produkter og i fisk. Typisk flydende ved stuetemperatur og ofte også i køleskabet.
Nogle fedtsyre er essentielle dvs. skal tilføres kroppen gennem kosten.
Findes bl.a. i: kød, mælk, æg, bønner/linser, ost, tofu osv.
Mindst 10% af vores daglige energi energiindtag bør komme fra protein.
Indeholder: C, H, O, N og S
1 g = 17 kJ
Proteiner er opbygget af aminosyrer.
20 forskellige aminosyrer indgår i opbygningen af de fra naturen kendte proteiner.
8 af aminosyrerne er essentielle for mennesker, dvs. de skal tilføres kroppen gennem kosten.
Både vitaminer og mineraler skal tilføres med kosten, de er essentielle. De spiller en væsentlig rolle i de stofskifteprocesser, der finder sted i kroppen, ofte i tæt samarbejde med enzymerne.
Vitaminerne er organiske stoffer, mens mineralerne er uorganiske.
Der findes 13 forskellige vitaminer, som traditionelt deles op i vandopløselige og fedtopløselige vitaminer.